Matkop

Matkop - nestkast

Maten: 20 x 13 x 13 cm 
Doorsnede vlieggat: 27 mm 
Ophanghoogte: 1,5 tot 2 meter 
Opmerking: De matkop maakt zijn nestholte meestal zelf in dood hout, maar maakt ook wel gebruik van zeer oude nestkasten.

 

Matkop - soortbeschrijving

De matkop leeft in allerlei bossen met voldoende dode bomen. In dit zachte dode hout wordt een nestholte gemaakt. De matkop is vaak in iets vochtiger habitats te vinden dan de sterk gelijkende glanskop, die iets minder algemeen is. Matkoppen maken ook wel gebruik van oude, deels verrotte, palen van afrasteringen en hekken om hun nest in uit te pikken. Vrouwtjes-matkoppen doen veel werk; ze maken de nestholte, leggen de eieren en mogen ze vervolgens alleen uitbroeden. Gelukkig worden ze daarbij wel gevoerd door het mannetje, welke daarnaast druk is met het verdedigen van het territorium. Matkoppen hebben een -naar mezenmaatstaven- groot territorium. De gemiddelde oppervlakte van een matkop-territorium is 7,5 hectare. De matkop is een jaarvogel.

Leefomgeving en voedsel

De matkop komt voor in vergelijkbare habitats als de glanskopmees; struwelen op open plekken in naaldbossen, maar vaak op vochter plekken dan de glanskop te vinden is. Het nest word in een dode boom gemaakt, waar het hout zacht genoeg is voor de vogels om een eigen holte te maken. Soms wordt echter ook gebruik gemaakt van bestaande holten, nestkasten en spechtengaten. De matkop eet insecten en rupsen.

Broeden

De matkop broedt vanaf midden april. Ze legt 6-9 eieren, heeft een legsel.

Herkenning

De matkop is grijsbruin en op de buik vuilwit, de flanken zijn beigebruin. Hij lijkt veel op de glanskop, is het best hiervan te onderscheiden op zijn roep. De matkop heeft een wat grote kop, een 'stierennek'. Verder heeft hij een lichte baan op de armpennen, dit ontbreekt bij de glanskop. Verder heeft hij geheel witte wangen en een vrij grote zwarte kinvlek. lengte 12-13 cm. De matkop komt niet veel op de voerdertafel.

Vogeltrek

Matkoppen zijn echte standvogels die jaarrond in het broedgebied verblijven. In de winter kunnen territoriale groepjes matkoppen gezien worden. Dit zijn vogels uit de omgeving, die groepsgewijs naar voedsel zoeken. Dit heeft als voordeel dat predatoren eerder worden opgemerkt.